Welke hormonen komen vrij tijdens de sex?

Tijdens de seks gebeurt er van alles en nog wat me je lichaam. En om beter te begrijpen waarom jij zo kunt genieten van seks en dingen ervaart die je in extase brengen. Is hier een overzicht van de stofjes die vrijkomen tijdens een heerlijke vrijpartij.

Dopamine, endorfine en Norepinephrine

Dopamine, endorfine en norepinephrine zijn de ‘schuldigen’ waardoor je seks blijft hebben, jij het spannend vindt en er enorm van geniet.

Dopamine

Voel jij je ook zo blij en gelukkig als je seks hebt? Dat komt door het stofje dopamine. Daarnaast zorgt het er ook voor dat jij helemaal opgaat in de vrijpartij en dat jij je niet door andere dingen laat afleiden.

Dopamine is ook een beloningsmechanisme, dit betekend dat doordat je seks je met een goed gevoel beloont (de dopamine), zodat je ook in de toekomst seks blijft hebben. En als een bepaalde seksuele activiteit of handeling voor een dopamine shot zorgt, dan wil je dat ook blijven uitvoeren, omdat je het zelfde gevoel weer wilt ervaren.

Zo kan een fetish ontstaan of een bepaalde seksuele activiteit uitgroeien een belangrijk onderdeel zijn je seksleven.

Endorfine

Doe je wel is dingen in bed of tijdens seks die je normaal niet zou durven of doen? Dat komt door endorfine.

Endorfine is een groep van neurotransmitters zoals Acetylcholine en dopamine. Je kunt dit zien als een natuurlijk opiaat en ze hebben dan ook een structuur die lijkt op die van morfine.

Daarom is pijn fijn tijdens de seks. 😉

Door de endorfine in je lichaam voel jij minder pijn en geeft het meer een kick, in de plaats van dat jij de pijn als onprettig ervaart.

Norepinephrine

Dit zorgt voor een sneller hartritme en activeert ook de adrenaline. Er gaat een hele rush door je lichaam en je krijgt een energieboost. Het maakt de seks dus nog spannender.

Daarnaast versterkt het ook je geheugen.

Het maakt het dus makkelijker te herinneren wat je doet…dat verklaart ook waarom jij nog een vrijpartij van een paar maanden terug kan herinneren, alsof het gisteren was.

Voldaan, veilig en verbonden

Er komen 3 hormonen vrij tijdens de seks die voor deze gevoelens zorgen.

Serotonine

Wanneer je een orgasme hebt en je daarna meer dan voldaan voelt en een (meer dan) tevreden gevoel hebt, dan is de serotonine vrijgekomen. De shot die je bij het orgasme krijgt, werkt ook als een antidepressivum.

Door deze stof raak jij ontspannen, voel jij je kalm, gelukkig en ben je stressvrij. Kortom het zorgt ervoor dat je de ‘daad’ afsluit.

Prolactine

Je kunt niet de hele dag seks hebben, je moet immers ook andere dingen doen. Het stofje prolactine zorgt ervoor dat dat gebeurt. Aan het eind van de vrijpartij voel jij je verzadigd.

Net als bij het eten zit je ‘vol’. Dat komt mede omdat het stofje dopamine door de prolactine wordt onderdrukt. Daarnaast zorgt deze stof er ook voor dat jij je veilig voelt.

Oxytocine

Ook wel het ‘knuffel hormoon’ genoemd komt vrij na de seks. Het zorgt ervoor dat de band tussen jouw en de ander groeit. Fysiek merk je dat je bloeddruk omlaag gaat.

Daarom kiezen sommige f-buddy’s ervoor om gelijk na de seks uit elkaar te gaan, om zo te voorkomen dat zich gevoelens van verbondenheid ontwikkelen. Want dan is de seks niet meer vrijblijvend.

Vasopressine, dat ook vrijkomt zorgt er ook voor dat je voor een langdurige band ‘kiest’.

Leuke weetjes

 • Fenylethylamine: dit zorgt dat de hormonen norepinephrine en dopamine vrijkomen. Wees er dus maar erg blij mee!
 • Tijdens je orgasme krijg je een piek van dopamine en serotonine. In feite beloon jij jezelf voor de goede daad om daarna heerlijk te ontspannen.
 • Heroïne zorgt voor een onnatuurlijke serotonine productie en seks voor een natuurlijke. Dan is de keuze snel gemaakt toch?
 • Heb jij wel is gekke of  voor je gevoel iets raars gedaan bij een vrijpartij? Dopamine is de schuldige. Het zorgt ervoor dat jij meer assertief opstelt, je meer uit en je wordt er avontuurlijk van.
 • Het hormoon prolactine zorgt ervoor dat een man niet na het orgasme gelijk door kan. Sterker nog, het vrijgekomen hormoon maakt hem slaperig.
 • De reden dat een man na masturbatie niet slapend achter z’n pc ‘betrapt’ wordt is omdat tijdens de seks het hormoon ongeveer 4 keer zoveel aanwezig is.
 • Oxytocine en vasopressine, hormonen die ook worden ook geassocieerd met slaap omdat ze lijken op melatonine (een hormoon die je slaap regelt) kunnen ook nog van extra invloed zijn, waarom een man wil slapen.
 • Fenylethylamine, zit ook in chocola…waarom kiezen tussen chocola of seks als je het ook kunt combineren. 😀
Interessant artikel? Deel het!
Opt In Image
Je vriend Ultiem Verwennen?

Leer simpel en snel hoe Jij:

 1. 100% Seksueel ZELFVERTROUWEN krijgt
  en zorgeloos van de seks geniet
 2. Hoe jij al zijn fantasieën ontdekt & waarmaakt
 3. De perfecte Pijp & verleid Trucs zodat
  hij intens naar je verlangt
Meer dan 1200 vrouwen gingen je voor.

Aanbevolen Artikelen

Quote of the Day

Binnen een relatie gebruik je seksspeeltjes vooral voor het effect!
~

Social Icons