Waarom doe ik dingen tijdens seks waarvan ik dacht ze nooit te doen?

Is dat niet fascinerend…je hebt gedacht ik doe [x] nooit en opeens heb je het toch gedaan! Nu kom jij er ook achter waarom je het hebt gedaan. En mocht jij achter een bepaalde schaamte voelen, ook dit verdwijnt na het lezen van dit artikel.

Even wat hersen theorie

De Amerikaanse neuroloog Paul D. MacLean heeft een theorie dat we niet één hersen hebben, maar gedurende de evolutie 3 hersenen zich overelkaar heen hebben ontwikkeld, die ons brein vormen (Triun brain theory).

Onze eerste gedeelte van hersenen die zich hebben ontwikkeld is het “Reptilian brain”. Dit deel zorgt er voor dat we in leven blijven én overleven. Het zogenaamde “fight or flight” principe komt hier vandaan. Verder worden onze ademhaling en zenuwstelsel worden daar ook geregeld.

Vervolgens heeft zich de “paleomammalian brain” om het “Reptilian brain” ontwikkeld. Dit wordt ook wel ons emotionele brein genoemd. Door dit gedeelte van het brein kunnen we goed in groepen leven. Emotionele gevoelens als jaloezie, dankbaarheid, angst, empathie, liefde en zoveel meer. 😉

Wat ons vooral mens maakt is dat het laatste gedeelte de “Neomammalian brain” zich erg goed ontwikkeld heeft, de prefrontale cortex is daar een belangrijk onderdeel van.

Door dit laatst ontwikkelde gedeelte kunnen we de complexe dingen interpreteren, vooruit denken, de resultaten van onze keuzes inschatten, ook de beheersing van taal valt hieronder.

De koppeling naar seks

Nu je de theoretische achtergrond, wil je natuurlijk weten hoe dit in de praktijk werkt, wanneer je seks hebt.

Waarom beslis je iets niet te doen

Voor we het punt bespreken waarom je de handeling wel doet, is het ook belangrijk te begrijpen hoe je tot de keuze komt om iets niet te doen.

2 voorbeelden die als controversieel kunnen worden gezien. 😉

Alex zegt: “Ik zal nooit iets in m’n anus stoppen, want een hetero man doet dat niet.”
Sandra zegt: “Een man mag nooit in m’n gezicht klaarkomen, want het is vrouw onvriendelijk.”

Hoe wordt deze beslissing gemaakt? Rationeel! (Dit moet je goed onthouden.)

Deze beslissing kan bij wijze van spreken in de trein genomen zijn in een totaal niet seksuele context.

De beslissing is om een bepaalde handeling niet te doen, en dan verzin je rationeel een reden die bij je past. Terwijl de echte reden, dieper ligt. Bijvoorbeeld dat je als man bent dat je vriendin het raar vindt, waardoor jij je schaamt (emotie, paleomammalian brain).

In the heat of the moment…

Oké nu gaan we het écht over seks hebben!

Seks is niet rationeel!

Laten we het verhaaltje van Alex en Sandra verder aankleden. Ze zijn een stel en ongeveer een jaar samen. Ze houden van seks en nemen er beide de tijd voor.

Terwijl Sandra, Alex heerlijk aan het pijpen en aftrekken is. Zegt ze tegen hem dat ze een artikel heeft gelezen, dat mannen ook kunnen klaarkomen van een prostaatmassage. En ze nu ook weet hoe ze die moet geven.

Alex stemt toe. Tegelijkertijd zegt Alex ook dat het hem heel geil lijkt als hij in haar gezichtje mag komen. En ook dat is geen probleem voor haar.

Hoe kan het dat je iets doet, wat je eerst raar vond?

Alex en Sandra hadden beiden ‘sterke argumenten’ waarom ze de handeling die ze toch hebben gedaan, niet wilden doen.

Wat is er aan de hand?

Zoals je begrijpt zijn wij mensen niet begonnen met seks hebben, toen ons rationele gedeelte van ons brein zich ontwikkelde. Dat gebeurde al toen wij ons meest primitieve brein hadden.

Wanneer je seks hebt zijn vooral de oudste gedeeltes van onze hersenen actief. En véél minder het rationele gedeelte.

Vaak als je het rationele toevoegt, kan de man geen erectie krijgen, en is het voor een vrouw haast onmogelijk om een orgasme te krijgen.

Kortom wanneer je een seksuele handeling doet waarvan je dacht deze nooit te doen, of willen doen. Dan komt dat omdat je primitief handelt, want dat is seks.

Het is geen activiteit waarbij je afwegingen maakt om wel of iets niet te doen. Ten minste niet wanneer je écht in het MOMENT LEEFT.

Onthoud: Seks is niet rationeel!

De dag erna

Is het nu over? Nee verre van zelfs!

Sandra zit aan de telefoon en bespreekt met haar beste vriendin de opwindende nacht. Ze vertelt dat zij hem een prostaatmassage heeft gegeven en hij in haar gezicht mocht komen.

De vriendin zegt: “Echt? Daar was jij toch op tegen?!”

Nu komt het, nu is het haar “paleomammalian brain” (rationele brein) die praat.

Sandra: “Klopt maar ik was zo opgewonden, en wilde hem ook niet teleurstellen.” Dat is haar rationele reden, voor niet rationeel gedrag.

Dat is iets wat onze hersenen graag doen, dingen rationaliseren.

Wie kent niet het drank excuus. En wanneer gebruikt iemand dat? Als hij of zij iets gedaan heeft, wat ‘ie misschien liever niet had gedaan of zich een beetje voor schaamt, dan krijgt de drank de schuld. 😉

Das een rationele reden voor een niet rationele handeling.

Je eigen seksuele acceptatie

Deze manier van handelen heeft zowel een voordeel als nadeel.

Het voordeel is dat je dingen doet die je anders nooit zou doen, om er vervolgens achter te komen, dat het je seksleven verrijkt. 😀

Echter, kan er ook een keerzijde aanzitten, als je hier niet goed mee om kunt gaan.

Schaamte, ontstaat wanneer er een conflict ontstaat tussen de 3 verschillende gedeelte.

Als Alex met zijn beste vriend over de vrijpartij praat, en het er niet over heeft dat hij door een prostaatmassage is klaargekomen. Dat is op zich niet zo gek, maar stel dat Alex het niet zegt omdat hij zich schaamt.

Alex gedachte: “Ik ben hetero, waarom deed ik dit? Ik keurde het altijd af!”

Dan probeert hij een niet rationele handeling, rationeel te analyseren. En dat lukt natuurlijk nooit!

Dit zorgt voor een rotgevoel.

Het resultaat zal dan waarschijnlijk zijn dat als z’n vriendin het weer voorstelt, zijn rationele brein even aangaat omdat hij er zo’n bittere nasmaak aan over hield. En zeggen dat hij het toch, maar niet wil.

Het kan ook zijn dat na een bittere nasmaak, maar de persoon de seksuele handeling volgende keer toch weer doet, omdat de ‘pijn’ te weinig is tegen ten op zichten van het genot, dat wordt ervaren.

Mocht je zelf een keer zoiets ervaren, dat je ergens achteraf spijt van hebt, of je schaamt je ervoor.

Dat is volkomen normaal, je hebt een ideaalbeeld van jezelf en rationeel past die handeling daar niet. Of je had het misschien niet van jezelf verwacht.

Nu kan je er voor kiezen het helemaal uit te bannen en het nooit meer te doen. Of er steeds een nare nasmaak aan over te houden, als je het weer doen. (Dit is de slechtste optie, wanneer jij 100% wilt genieten van seks.)

Bij optie 2, accepteer jij je seksualiteit en snapt dat er een verschil is tussen wat je rationeel vindt en waar je lichaam (onbewust) naar verlangt of kiest.

Op de langer termijn zou het tweede veel fijner zijn omdat je veel vrijer seks kunt hebben, want je kunt in het moment leven, zonder na te denken. 🙂

Mensen willen graag geloven dat elke keuze die ze maken, gebaseerd is op rationaliteit.

Maar de realiteit is dat we dat niet doen. Daarom zijn we mens en geen robot.

Als jij dit kunt accepteren en snapt dat de rationele keuzes die je buiten de slaapkamer maakt, in de slaapkamer kunnen veranderen, omdat een ander deel van de hersenen actiever is. Dan zal je vanaf nu nagenieten van de seksuele activiteit.

Interessant artikel? Deel het!
3 Reacties
 1. Jean zegt:

  Ik maak dit op dit moment mee in mijn relatie. Wij zijn 13 jaar getrouwd, en ik hou van heel veel van mijn vrouw. Maar het probleem is dat ik zowel van romantische sex houd, maar ook super veel van Kinky sex (oa anale sex). Mijn vrouw is totaal niet kinky ingesteld. Heb stil aan geprobeert om bv anale sex in ons sex leven te integreren. Zo af en toe eens analingus en dan met de vinger. Als ik dit deed is verschillende keren enorm klaar gekomen en dat was zeer opwindend voor mij. Maar de dag er na was ze heel kwaad. Ze gaf toe dat het fantastische aanvoelde maar dat ze zich achter af slecht voelde. Ook tijdens de laatste vakantie dacht ik het nog eens zachtjes aan te brengen, en dat leek te lukken. We hebben dit dan ook heel de vakantie in onze sex routine ingewerkt, en ik dacht dat ik er haar overtuigd had om het plezante er van in te zien. Een maand na de vakantie wou ik het nog eens proberen, en dan was de fun er af. Ze zei nogmaals dat het heel goed voelt en dat ze het had gedaan om mij te plezieren, maar nu wil ze het nooit doen. Nu dit voorbeeld is rond anale sex, maar dit gebeurd zeer regelmatig in onze relatie als het gaat rond kinky sex. Als ik daarover wil praten loopt dit telkens uit op een fixe ruzie. Ik hou super veel van haar, en probeer haar zoveel mogelijk te helpen in het huishouden. Ook op sexueel vlak vrijen wij 90% van de tijd super romantisch, en doe ik dingen dat zij super aangenaam vind. Maar ik mis iets, en het begint steeds meer en meer te knagen. Heb al voorgesteld om samen boeken over meer kinky sex te lezen maar dat weigerd ze, heb al therapie voorgesteld dat weigered ze ook. Heb er al proberen over praten, maar ze vind dat je over sex niet moet praten, maar gewoon doen. Heb ook geprobreerd om er achter te komen welke fantasien zij heeft, maar dan krijg ik het antwoord dat ze er geen heeft. Ik weet dat je iemand niet mag forceren dingen te laten doen waar ze zich achteraf slecht overvoelen. Misshcien ben ik egoistis, maar wat met mijn gevoelens? Ik kan ze toch niet wegsteken voor altijd?

  • Seksplaneet zegt:

   Dit is een goede vraag, Jean. En ook een lastige omdat je te maken hebt met tegenstrijdige signalen.

   Het moge duidelijk zijn dat ze kinky sex wél lekker vindt. Zowel lichamelijk als geestelijk.

   Nu is het probleem dat haar ervaring erna anders is dan die van jou. Jij houdt er een fijn en prettig gevoel aan over en zij voelt zich slecht. Nu zal er een dieper probleem aan ten grondslag liggen, want dat zij vindt dat je niet over seks moet praten, maar gewoon moet doen. Geeft aan dat seks voor haar sowieso een beladen onderwerp is.

   De reden hiervan is nu moeilijk te zeggen. Dit kan opvoeding zijn, een ervaring of haar beeld hoe seks ‘hoort’ te zijn.

   Het is duidelijk dat ze in conflict is met haarzelf. Het is dan ook interessant dat als zij tijdens de vakantie kinky sex kon hebben, zonder zich daar (erg) slecht over te voelen. Dit betekent dat er dus omstandigheden zijn, dat zij het kan toelaten zonder er achteraf een slecht gevoel aan over te houden.

   Nu is dit nog maar deel één van het probleem: het slecht voelen.

   Deel twee is dat zij het eng of niet de behoefte voelt om van die slechte gevoelens af te komen. Dat maakt het waarom jij in een spagaat zit. Jij hebt het geduld om met haar eraan te werken, zodat zij kan genieten van kinky sex zoals ze nu doet. Zonder de slechte gevoelens achter.

   Maar omdat ze er niet over wil praten, jullie ruzie krijgen en ze ook niet in therapie wilt. Weet jij ook niet meer wat je kunt doen.

   Het is heel lastig, maar als je al een idee hebt waarom zij deze negatieve gevoelens heeft ontwikkeld. Ben je al dichter bij de oplossing. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen of ze haar gevoelens op papier wil zetten. Misschien vindt ze dat een fijnere manier om zichzelf te uiten.

   Wat ook belangrijk is: is zij kwaad op jou of zichzelf?

   Vaak zal het haarzelf zijn, ook al krijg je deels de schuld. Maar het ze zal het eerder zien als een ‘onvermogen’ van haar dat ze toch van de kinky sex genoten heeft. Mocht ze jou wel geheel de verantwoordelijkheid vinden voor dat zij zich zo voelt. Dan heb je wel een probleem, omdat ze het dan niet als haar probleem ziet. Waardoor de motivatie laag is om van de gevoelens af te komen.

   Nog een laatste punt.

   Het gevoel van egoïsme van jouw kant is te begrijpen, maar onterecht. Jij houdt zowel van romantische als kinky seks. Je hoeft die kinky gevoelens niet te negeren, want dat is net alsof je nooit meer iets zoetigs kan eten omdat je partner daar geen behoefte aan heeft.

   En moet je voorstellen dat het jullie lukt haar schuldgevoelens te laten verdwijnen. Dan zouden jullie beide heel erg van de seks genieten toch?

  • Anoniem zegt:

   Laat haar hierover lezen dat ze het begrijpt en het stimuleert . Ze moet zich niet schamen er zijn genoeg vrouwen die er van genieten maar er niet over praten.

Opt In Image
Je vriend Ultiem Verwennen?

Leer simpel en snel hoe Jij:

 1. 100% Seksueel ZELFVERTROUWEN krijgt
  en zorgeloos van de seks geniet
 2. Hoe jij al zijn fantasieën ontdekt & waarmaakt
 3. De perfecte Pijp & verleid Trucs zodat
  hij intens naar je verlangt
Meer dan 1200 vrouwen gingen je voor.

Aanbevolen Artikelen

Quote of the Day

Total abstinence is so excellent a thing that it cannot be carried to too great an extent. In my passion for it I even carry it so far as to totally abstain from total abstinence itself.
~Mark Twain

Social Icons